Het idee achter Colorbike

Transport is voor ons Europeanen iets vanzelfsprekend. En voor ons Nederlanders al helemaal. Zonder er bij na te denken nemen we de trein, de auto of springen op de fiets. Er zijn gebieden in de wereld waar dit heel anders ligt. Voor eenvoudige maar belangrijke zaken als water, werk of school moeten vaak enorme afstanden worden afgelegd. Te voet of per kostbaar openbaar vervoer. Een fiets brengt in veel gevallen uitkomst. Dit is de reden dat Colorbike fietsen doneert.

Het idee is simpel: jij hebt een leuke, stevige en goede stadsfiets nodig. En met deze fiets financier je een andere fiets voor iemand in een ontwikkelingsland. Door voor Colorbike te kiezen bouw je dus mee aan de toekomst van de wereld.

De Colorbikes

Tot 2010 verkocht Colorbike eigen fietsen: de Colorbikes. Kleurige en eenvoudige stadsfietsen. Ondanks het succes was het voor ons moeilijk om twee merken in de lucht te houden. We hebben immers ook nog de kettingloze fietsen van beixo. Daarom is Colorbike in 2010 samengevoegd met beixo.  

Beixo reserveert een deel van de opbrengst van de fietsverkoop voor Colorbike. Dit is 15% voor de Share, het vlaggeschip van Colorbike en 1,5% over de andere modellen.   

Dit filmpje vertelt het idee van Colorbike in twee minuten.Met welke organisaties werkt Colorbike samen? 
    - Per land of gebied kijkt Colorbike welke organisatie voldoet aan onze eisen. De eisen zijn eenvoudig:
het is een kleine, platte organisatie; er is aantoonbaar behoefte aan fietsen; de organisatie onderschrijft de uitgangspunten van het United Nations Development Programme: het voorzien van advies, training en materiaal om armoede te bestrijden en ontwikkeling te stimuleren.Hoe wordt bepaald waar de fietsen heengaan?
    - Colorbike werkt in alle gevallen samen met organisaties ter plekke. Wij maken dus geen selectie. De mensen ter plekke dragen de verantwoordelijkheid dat de fietsen bij diegene die ze het hardst nodig hebben terecht komen. Hierover zijn afspraken gemaakt.

Gaat er voor mijn bijdrage ook daadwerkelijk een fiets vanuit Nederland naar een project?
    - Het transport van fietsen van Europa naar bijvoorbeeld Afrika of Latijns-Amerika is een kostbare zaak. Daarnaast is men daar onbekend met onze fietsen en onderdelen. Vandaar dat wij geen fietsen maar geld voor fietsen sturen. Hierover zijn met de organisaties ter plekke goede afspraken gemaakt. Van ieder bedrag voor een fiets gaat ook een klein deel in een potje ter plekke. Hieruit wordt bijvoorbeeld onderhoud betaald en cursussen gegeven. (zie foto hieronder)

Ik weet een project waar ze ook fietsen nodig hebben, wat moet ik doen?
    - Colorbike is momenteel niet op zoek naar nieuwe projecten om mee samen te werken. Maar je kunt ons altijd mailen als je een suggestie hebt. Mail deze dan naar info@colorbike.nl.

Wie heeft dat leuke Colorbike logo ontworpen?
- Het logo van Colorbike is gemaakt door de Pools-Franse kunstenaar Wozniak. Hij is bekend van zijn samenwerking met zanger Manu Chao, voor wie hij ook de laatste cd-hoes ontwierp. Meer werk van hem vind je hier.

Wie is Colorbike ?
Colorbike is een project van Urban Bike Concepts bv uit Utrecht. Urban Bike Concepts ontwerpt en verkoopt fietsen en hecht een groot belang aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), vandaar dit initiatief. Je kunt Colorbike bereiken via info@colorbike.nl of bellen met 030-2129866.