Madagaskar

Op het platteland van Madagaskar liggen vele extreem geïsoleerde dorpen. Deze zijn vaak alleen via de lucht te bereiken. In de meeste van deze dorpen is een school. Rondom deze dorpen staan boerderijen en nederzettingen. Kinderen die hier leven en ook naar school willen moeten vaak enorme afstanden afleggen. Daarom logeren ze vaak gedurende de week bij familie in het dorp waar de school staat. Op dit moment verstrekt Colorbike fietsen aan een drietal dorpen in Madagaskar.

1) Sahakevo
Sahakevo ligt in het regenwoud, onbereikbaar via de weg, ondanks dat deze er wel is. Deze loopt op 70 kilometer van het dorp dood. Langs deze weg staan tientallen boerderijen en kleine nederzettingen. Kinderen die hier wonen moeten flinke afstanden afleggen om naar school te kunnen.

 

 

 

 

2) Avaratra
De Duitser Stefan Büschelberger heeft hier een centrum waar kinderen uit de omliggende dorpen terecht kunnen. De meeste families sturen hun kinderen naar het centrum voor onderdak en voedsel.  De fietsen maken het mogelijk voor kinderen die tot 20 kilometer van Avaratra wonen om na school naar huis terug te keren. Hierdoor komen plekken vrij voor kinderen uit meer geïsoleerde plekken.

 

 


Dit project ontvangt op dit moment fietsen van Colorbike. De oudste kinderen hebben als eerste een fiets gekregen, omdat ze er op dit moment het meeste aan hebben. Maar de jongere zullen zeker volgen. (En zo te zien staan ze te popelen om ook een fiets te mogen bezitten).

De meeste kinderen wonen tussen de 15 en 20 kilometer van de school. Dit betekent een wandeling van drie uur. Daarom gaan ze slechts een keer in de drie tot vier weken naar huis. Een meisje, Mamelasoa, woont zelfs bijna 100 kilometer van de school. Ze zal het hele stuk naar huis nooit fietsen, maar de fiets gaat op de bus mee voor de laatste 12 kilometer, waar de bus niet komt.

 3) Anjabetrongo
Een Madagassische familie runt hier een kleine school en een medische post. Een groot deel van de kinderen leeft ver van de school. De meeste van hun blijven verstoken van school aangezien niemand in het dorp onderdak kan verlenen.